Omara Portuondo

Omara Portuondo

Omara Portuondo

Cuba

Omara Portuondo (°1930), een icoon in de Cubaanse muziek, heeft een indrukwekkende carrière. In 1945 maakte ze deel uit van het Las d'Aida Female Cuarteto en in 1959 kwam haar debuut soloalbum 'Magia Negra' uit. Ze zong o.a. met Orquesta Aragón, Chucho Valdés en Maria Bethânia.
In 1998 was ze deel van het gerenommeerde Buena Vista Social Club project, wat haar internationale bekendheid bracht en waarmee ze de hele wereld rond tourde. Haar album 'Gracias' (2009) leverde haar zelfs een Latin Grammy award op voor Best Contemporary Tropical album.

Son cubano
(son is spaans voor geluid of klank) is een genre dat eerst nog werd geweerd door de bourgeoisie omdat het sterk werd beïnvloed door Afrikaanse ritmes en een volks karakter had. Het werd echter immens populair bij het grote publiek en vond in 1920 zijn weg naar de hoofdstad waar het samen met de afro-cubaanse rumba uitgroeide tot hét geluid van het eiland.

In 2022 begint haar 'Vida' wereld tournee die haar 77-jarige carrière zal vieren. Met haar 92 jaar is ze de oudste artiest ooit die op ons festival zal spelen en daar zijn we zeer trots op. Het vorige record was de toen 74-jarige Celia Cruz, de Queen of Salsa die in 1999 op de Antilliaanse Feesten Indoor speelde.

Links del artista

Se presentó en Antilliaanse Feesten en